Et kunnskapsgrunnlag som gir god oversikt over folkehelse og livskvalitet og hva som påvirker den fysiske og psykiske helsa, er viktig for å gjøre gode prioriteringer når vi setter mål, planlegger og utformer tiltak. Vi bygger på de ressursene vi har og trekker i samme retning for å bidra til en helsefremmende samfunnsutvikling. Skal vi løse de utfordringene vi står overfor, må vi løse dem sammen. 

 Det er mange faktorer som påvirker folkehelsa. Folkehelsearbeid handler ofte om å løse samfunnsfloker, og fremme god livskvalitet i befolkningen. Samfunnsfloker kjennetegnes ved at de ikke kan løses med enkeltstående innsats på et fagfelt. Her må mange gå sammen for å se sammenhenger og finne gode løsninger. Dette er et omfattende arbeid som krever god forankring i kommunale planer og strategier. Det kan ta lang tid før man ser virkningen av helsefremmende tiltak, og man må derfor være tålmodig før man bedømmer virkningen.  

Kunnskapsgrunnlag folkehelse er forankret i Folkehelseloven, som sier at kommunen skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen, og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne.  

Kunnskapsgrunnlag folkehelse 2023-26 ble vedtatt i kommunestyret i desember 23. 

Her kan du lese mer kunnskapsgrunnlag folkehelse 2023-26