Et viktig rettsprinsipp er at en i straffesaker skal dømmes av sine likemenn.  Derfor er det meddommere både i tingretten og lagmannsretten. Meddommere er vanlige folk, uten juridisk kompetanse som deltar i rettssaken på linje med fagdommerne.

Hvert 4. år engasjeres det nye meddommere. Det er bystyret som velger de som skal stå på liste over mulige meddommere til tingretten og lagmannsretten. Til den enkelte rettssak trekker så domstolsadministrasjonen dommere tilfeldig fra den lista. Det betyr at det kan gå kort eller lang tid mellom sakene en blir involvert i. De fleste blir innkalt til 1-3 saker i året.

Det skal velges  meddommere til Vestre Innlandet tingrett, Eidsivating lagmannsrett, Lillehammer, Øyer og Gausdal forliksråd, jordskifteretten og skjønnsmedlemmer. Personene velges for perioden 1. januar 2025 til 31. desember 2028. Gausdal kommune inviterer interesserte til å melde seg. Ut fra de som melder seg, vil det så bli lagt fram et forslag som kommunestyret tar stilling til. 

Hvilke oppgaver har en meddommer? 
Meddommere eller lagrettemedlemmer er vanlige innbyggere som er med på å ta avgjørelser i rettssaker. Som meddommer kan du regne med å bli innkalt én til tre ganger i året. De fleste rettssaker varer fra én til tre dager, men enkelte saker kan vare lenger.
Vervet som meddommer er en samfunnsplikt, og vanligvis får du fri fra jobb for å utføre vervet. Du får erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

Vervet som meddommer i Vestre Innlandet tingrett eller Eidsivating lagmannsrett innebærer at du er en av flere som skal dømme sammen med juridiske fagdommere. Vervet som lagrettemedlem innebærer at du sammen med andre vil avgjøre skyldspørsmål i straffesaker. 

Hvem kan bli meddommer?
Det stilles følgende krav til de som skal være meddommere, etter domstolloven § 70:

1.Tilstrekkelige norskkunnskaper
2. Personlig egnet til oppgaven
3. Være over 21 år og under 70 år pr. 1. januar 2025
4. Ikke være fradømt stemmeretten
5. Ikke være under offentlig gjeldsforhandling​ eller konkursbehandling​ eller i konkurskarantene
6. Være innført i folkeregisteret​ som bosatt i kommunen
7. Være statsborger​ i Norge eller et annet nordisk land, eller ha stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge de tre siste år

Øvrige krav: 

  • Forliksrådet: aldersgrense 25 år, særlig egnet til oppgaven, beherske norsk skriftlig og muntlig godt (domstolloven § 56)
  • Jordskifteretten: kyndighet i saker som jordskifteretten til vanlig behandlinger (jordskifteloven § 2-5).
  • Skjønnsmedlemmer: kyndighet på et eller flere områder som vanligvis berøres ved skjønn, spesielt innen bygningsvesen og jord- og skogbruk. For skjønnsmedlemmer gjelder det ingen øvre aldersgrense (skjønnsprosessloven § 14).

Vi opplyser om at noen kan være utelukket fra valg på grunn av sin stilling eller vandel etter domstolloven §§ 71 og 72.

Ytterligere informasjon finner du på www.domstol.no.

Se film om det å være meddommer.

Søknadsfristen er 14. april 2024. 

Ved spørsmål, ta kontakt med saksbehandler Nisveta Tiro på e-post eller på tlf. 48 18 54 38

 

 

.