Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
error_outline 27. januar kl. 08:44

Koronatest og selvregistrering:

Registrer deg ved positiv hurtigtest.

Les mer clear
error_outline 25. januar kl. 14:53

Informasjon om korona:

Her finner du relevant informasjon om korona i Gausdal.

Les mer clear
Hygieneplakat

Arkiv 09.03.2020 - 18.03.2020


Her finner du arkiverte nyheter i perioden mandag 09.03.2020 til og med onsdag 19.03.20

Denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 18.03.2020

Kl. 17.30 Ingen nye smitta i Gausdal.

Skiløyper
Skiløypene kjøres nå i utvalgte områder; lysløypa i Forset og Svatsum, Follebukjølen og løyper nede i bygda i Auggedalen

Helsestasjonen

Helsestasjonen reduserer driften grunnet korona. Det betyr at de minste barna vil bli prioritert, dvs. de nyfødte og vaksinering på 3 mnd, 5 mnd og 1 år. Helsestasjon for ungdom, HFU, har nå ikke åpent for avtaler som Drop-in. Planlagte svangerskapskontroller går som normalt så sant ikke annen beskjed er gitt. Ved spørsmål eller bekymring rundt deg eller barnet ditt, eller dersom du ønsker bestille time på HFU kan du kontakte helsestasjonen på tlf. 908 85 651.

Til deg som ikke kan komme til avtalt time: Dersom du/barnet ditt har symptomer på luftveisinfeksjon (hoste, feber, sår hals, tungpust) vil vi at du tar kontakt på forhånd slik at vi kan vurdere om timen skal utsettes. Av smittevernhensyn er døra vår nå låst, og du slippes inn til avtalt tid. Vi ønsker ikke mange på venterommet samtidig, og veiing/måling foregår nå inne hos helsesykepleier. Les mer

Kontakttelefon for barn og unge
Vi lever nå med en hverdag som er veldig annerledes for oss. Karantene, isolasjon og redsel for smitte kan slite på både voksne og barn. Barn i Gausdal og i hele Innlandet som er bekymra eller har spørsmål som følge av korona-krisen, kan ringe 948 79 895. Telefonen er åpen fra 08-18 på hverdager. Se mer om tilbudet her.

Tirsdag 17.03.2020

Kl. 16.30 Informasjon fra GLØR

Renovasjonsselskapet GLØR og Gausdal kommune ønsker å gjøre næringslivet oppmerksom på:

 • Har din virksomhet redusert aktivitetsnivået, vil det være nyttig å stoppe enkelte tømminger. Dette sparer virksomheten for kostnader og frigjør kapasitet hos GLØR. Henvendelser om dette sendes til kundeservice@glor.no
 • GLØR vil muligens måtte omdisponere ressurser i perioder dersom ansatte havner i karantene. Dette vil kunne påvirke tømmetidspunkter og frekvens.

Mer informasjon finnes på:
https://www.glorpartner.no/

Kl. 16.00 Har du helsefaglig kompetanse? Vi trenger deg.
Vi ønsker at du registrerer deg. Les mere her.

Kl. 16.00 Er du i en nødsituasjon?
Hjelp i en nødsituasjon skal dekke helt nødvendige utgifter for en kort periode. Eksempler er stønad til mat, livsnødvendige medisiner, midlertidig bolig, strømavstengning, etc. Du kan ringe NAV Lillehammer Gausdal på telefon 40 46 89 06 (det er stor pågang av henvendelser).Du finner mer informasjon på nav.no.

Kl. 13.00 Status i Gausdal
Ingen nye smittetilfeller påvist.

Kl. 13.00 Informasjon om fakturering SFO og barnehage
I forbindelse med at alle barnehagene og SFO i Gausdal er stengt, har vi fått henvendelser vedrørende betaling av barnehageplass/SFO-plass. Når det gjelder de kommunale barnehagene og SFO, vil faktura for april 2020 gå som normalt. En eventuell refusjon vil komme på en av de påfølgende fakturaene (mai/juni), men dette er foreløpig uavklart. Gausdal kommune kommer tilbake med mer informasjon så snart vi har en avklaring.

Mandag 16.03.2020

Kl. 17.00 Har du hjelpemidler som ikke er i bruk?
Innbyggere som har hjelpemidler som ikke er i bruk oppfordres til å ta kontakt med kommunen v/Anders Wold (tlf. 91706484, e-post: anders.wold@gausdal.kommune.no) for innlevering av disse.

Kl. 16.50 Stengte kantiner
Kantinene på Follebutunet og Forsettunet blir stengt fra i dag mandag 16. mars. For de som bor i omsorgsboliger ved Follebutunet blir maten levert i leiligheten til den enkelte. Personalet hjelper med oppvarming av maten til de som ikke klarer det selv.

Kl. 16.00 Begrenset kapasitet på legesenteret
Legesenteret i Gausdal har begrenset kapasitet, men alle som trenger det skal få nødvendig helsehjelp. Ordningen med bestilling av legetime via web avvikles inntil videre, Timebestilling må gjøres på telefon. Det er i tillegg innført adgangskontroll på legesenteret

Kl. 12.00 Dagens budskap fra kommuneoverlegen

Alle må være med på dugnaden for å hindre smittespredning. Dette gjør vi aller best ved å følge hygienerådene og holde oss hjemme, hvis vi ikke må ut. Legg merke til at alle som er litt syke, og da mener jeg også litt forkjølet må gå inn og holde seg inne helt til de er friske og et par dager til. Det er veldig viktig. Har de feber, hoste, tungpust eller sår hals bør de være inne sju dager etter at de blir friske. 

Hygieneråd:

 • Regelmessig håndvask.
 • Unngå håndhilsing og klemming.
 • Hold minst en meter avstand til andre. 
 • Hold deg unna andre hvis du er sjuk.*
 • Host i papirlommetørkle (kastes etter hver gang) eller albuekroken. 
 • Vær særlig oppmerksom overfor utsatte personer: Eldre over 65, diabetikere, hjerte/lunge-syke, nedsatt immunforsvar osv.
 • Barn blir ikke alvorlig syke, men sprer likevel smitte. Unngå kontakt mellom barn og eldre.

*Alle som er litt syke, og da mener jeg også litt forkjølet må gå inn og holde seg inne helt til de er friske og et par dager til. Det er veldig viktig. Har de feber, hoste, tungpust eller sår hals bør de være inne sju dager etter at de blir friske. 

Søndag 15.03.2020

Kl. 18.00 Henstilling til pårørende

Er du pårørende til noen som mottar hjemmetjenester?
Da er det til stor hjelp, både for oss og de vi skal hjelpe om du sørger for at de har flytende såpe og tørkerull stående lett tilgjengelig for hjemmetjenesten. Såpe, vann og engangstørkepapir er det noen av de viktigste hjelpemidlene vi har for å unngå smittespredning.

Såpestykke og håndkle er ikke godt nok.

Tusen takk for hjelpa!

Kl. 15.00 Begrenset tilgang for publikum til kommunehuset fra og med mandag 16.mars

For å verne befolkningen mot smitte og spredning av smitte, stenges kommunehuset for publikum på ubestemt tid. Våre ansatte har også blitt oppfordret til å ha hjemmekontor i størst mulig grad, og det vil ikke være mulig å besøke saksbehandler uten avtale.

Kommunen kan kontaktes på følgende måte:

 • e-post: postmottak@gausdal.kommune.no
 • telefon: 61 22 44 00

Oversikt over ansatte finner du her.

De som har avtale om å hente medisin hos hjemmetjenesten ringer sentralbordet på tlf 61 22 44 00 for å få tilgang.

Kl. 11.30 Dagens anbefaling fra kommuneoverlegen:

Vi har fortsatt stor spredning i Norge. Flere legges inn i sykehus og de første dødsfallene har kommet. Heldigvis ser vi ikke samme negative utvikling i Gausdal foreløpig. En viktig årsak er at dere har vært flinke til å følge karanteneråd. Fortsett med det!
Fra idag vil jeg rette fullt fokus mot hygieneråd.  Når smitten sprer seg blir dette stadig viktigere: 

 • Regelmessig håndvask.
 • Unngå håndhilsing og klemming.
 • Hold minst en meter avstand til andre. 
 • Hold deg unna andre hvis du er sjuk. 
 • Host i papirlommetørkle (kastes etter hver gang) eller albuekroken. 
 • Vær særlig oppmerksom overfor utsatte personer: Eldre over 65, diabetikere, hjerte/lunge-syke, nedsatt immunforsvar osv.
 • Barn blir ikke alvorlig syke, men sprer likevel smitte. Unngå kontakt mellom barn og eldre. 

Ønsker alle en fin dag. 

Kommuneoverlege Anders Brabrand

Lørdag 14.03.2020

Kl.19.00 Plakater til bensinstasjoner, butikker og andre bedrifter som har publikumsbesøk kan lastes ned fra våre nettsider.
Les mer

Kl 12.44  Kommuneoverlegen har vedtatt ny forskrift om forebygging av koronasmitte
Les mer

Kl. 10.20 Informasjon til foreldre/foresatte
I går var første dag med stengt barnehage og skole for alle barn i kommunen. Kommuneoverlegen i Gausdal oppfordrer på det sterkeste til at barnehagebarn/skolebarn ikke møtes i perioden fremover, men holder kontakt på andre måter. Ved å allikevel møtes vil hensikten med stengt barnehage/skole bli sterkt svekket. Vi oppfordrer også om å vise varsomhet i å bruke eldre og andre i risikogruppen for koronaviruset som barnevakt.

Fredag 13.03.2020

Listene over tiltak som er innført i Gausdal oppdateres daglig
Oppdatert versjon kan leses her.

Kl. 15.10 Presisering om karanteneregler
Folkehelseinstituttet korrigerer tidligere utgått karantenebestemmelse. Det har skapt forvirring, men følgende regel gjelder nå:

Hvis du har vært utenfor Norden de siste 14 dagene skal du være i hjemmekarantene med tilbakevirkende kraft. Dette gjelder enkeltpersoner, og ikke resten av husstanden.


Kl. 14.00 Forebygging av smittespredning
Selv med Regjeringens sterke virkemidler om å stenge barnehager og skoler, er det viktig å ikke glemme de mest effektive og hverdagslige tipsene for å hindre smittespredning av koronaviruset. Gausdal kommune ønsker derfor å minne om disse enkle OG effektive tiltakene:

 • vask hendene 5 ganger ekstra daglig
 • hvis du ikke har håndvask tilgjengelig er antibac på en god 2. plass
 • nys i lommetørkle, og kast det deretter i søpla
 • host i albuen
 • unngå å berøre ansiktet
 • unngå håndhilsning, klemming og annen berøring

Kl. 09.00 Informasjon til hytteiere
Kommunen oppfordrer folk som har bostedsadresse utenfor kommunen om å holde seg på sitt faste bosted og ikke reise til Gausdal. Les mer

Torsdag 12.03.2020

Gjennomførte tiltak i Gausdal kommune

Ny tiltak fra regjeringen

Reiser og karantene
Alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i hjemmekarantene i 14 dager, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Dette har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.

Kirken
Alle gudstjenester fra og med 12. mars til og med 5. april avlyst. Informasjon angående dåp og begravelser kommer senere.

Sendt som sms til hytteeiere i Espedal, Skei og Værskei
NFORMASJON TIL ALLE HYTTEEIERE I GAUSDAL ifm. KORONASMITTE: Kommuneoverlegen ønsker å informere om at de lokale karantenebestemmelsene for Gausdal er strengere enn de nasjonale; innbyggere OG hyttebeboere som er i karantene i kommunen skal ikke ha kontakt med andre overhode. Sitter man i karantene i Gausdal må man holde seg for seg selv. Man kan gå skogstur og skitur alene, men ikke gå på butikk, oppsøke naboer, arrangement osv. Ta kontakt på kommunens kontakttelefon for korona på 481 47 964 dersom du har spørsmål om dette. (åpen 08.00 - 20.00) Mvh Gausdal kommune

Informasjon fra frivilligsentralen til frivillige:
Hei! I går kom det nye retningslinjer fra kommunen vedr. koronaviruset. Dette medfører at flere frivillige må avlyse oppdragene sine. Dette gjelder ALLE oppdrag som er knyttet opp mot Follebutunet, Forsettunet, omsorgsleiligheter og bofellesskap som f.eks. sangere, handletralle og besøksvenner. Unntaket her er matkjørerne og matpakkerne. Har du andre typer oppdrag, så skal dette gå som normalt, enn så lenge. Er du i nærkontakt med folk i oppdraget ditt, må det vurderes om det er i tråd med de nye retningslinjene. Ønsker du å avlyse oppdrag er dette fullt forstålig, men fint om det blir gitt beskjed til oss og en evt. berørt part. For spørsmål, ring Tine på tlf. 96012521. Har du spørsmål om koronaviruset kan du ringe kommunens kontakttelefon 480 75 383

Onsdag 11.03.2020

Nye koronaråd til innbyggerne

Kontakttelefon
Vi har opprettet kontakttelefon 480 75 383 åpningstiden er 08.00 - 20.00.

Arrangementer (ikke lenger aktuelt)

Folkehelseinstituttet har i dag sendt ut anbefaling om å avlyse eller utsette alle innendørs-arrangementer med 500 eller flere deltagere. For alle offentlige arrangementer med mer enn  50 deltagere anbefaler Folkehelseinstituttet risikovurdering før gjennomføring.

Kommunelegen vil registrere alle arrangement fra og med d.d. til og med utgangen av april måned. Her finner du registreringsskjema.  Kommunelegen foretar deretter en vurdering om arrangementet kan gjennomføres. Vær oppmerksom på at situasjonen kan endre seg raskt.

Hjemmekarantene etter utenlandsopphold

Personer som har vært i områder med vedvarende spredning i de siste 14 dagene skal nå i hjemmekarantene. Rådet har tilbakevirkende kraft, slik at hvis noen har vært i risikoområder siste 14 dager skal man umiddelbart gå i hjemmekarantene. Dette vil gjelde svært mange personer som har vært i Italia, Tirol i Østerrike, Iran, Sør-Korea og Hubei-provinsen i Kina. Se hele oversikten over områder her.

Folkehelseinstituttet råder nå nordmenn til ikke å reise til de nevnte områder med utbredt spredning av covid-19 (Områder med spredning av covid-19). Formålet med rådet er å redusere faren for at nordmenn smittes og tar med seg viruset hjem til Norge. 

Tirsdag 10.03.2020

Pressemelding tirsdag 10. mars

To innbyggere i Gausdal kommune har testet positivt på koronavirus. Tilfellene kan knyttes til smitte i utlandet.  I tillegg er en person sendt til prøvetaking og 15 er i karantene.

Kommuneoverlegen har iverksatt tiltak for å finne fram til personer som kan ha vært utsatt for smitte, slik at disse kan få oppfølging og nødvendig informasjon.

Viktig påminnelse

Vi vil minne om at en skal ringe til fastlege hvis en tror en kan være smittet av koronavirus. Utenfor fastlegens åpningstid skal en ringe legevakt.

Det er veldig viktig å ikke møte opp direkte verken på legevakten eller hos fastlegen. Dette for å forhindre at lege og annet helsepersonell blir smittet.

Personer ser er i karantene holde seg hjemme hele døgnet.

Mandag 09.03.2020

Som et forebyggende smitteverntiltak mot koronaviruset vil arragementet Åpen Hall i Gausdal Arena være stengt. Begrunnelsen er at over 100 barn og unge, og en del voksne omgås på et forholdsvis lite areal. Leker og utstyr tas på av mange og smittefaren er stor. 

Ut over dette går all aktivitet som vanlig, inntil annen beskjed blir gitt.

Nytt er det at det blir karantene for alle personer (ikke bare helsepersonell) som har oppholdt seg i risikoområde for korona i utlandet.  

Det er nå innført bestemmelse fra Folkehelseinstituttet om at alle personer som har oppholdt seg i et risikoområde for korona skal i 14 dagers karantene. Dette skjer ved at aktuelle personer må holde seg hjemme og unngå kontakt med andre personer. Dette har tilbakevirkende kraft, slik at alle som har vært i et risikoområde innenfor siste 14 dager må nå gå i karantene.

Hvis man utvikler symptomer på Kronasykdom i karanteneperioden må man kontakte lege eller legevakt for testing.

Grunnen til at man må i karantene er fordi man kan utgjøre en smitterisiko for andre. Det tar 14 dager før man kan si med sikkerhet at man ikke lenger utgjør en smitterisiko for andre.

Nordmenn frarådes å reise til risikoområder for korona. Se oppdatert liste her.

Minner samtidig om viktige leveregler:

 • Ikke håndhilse.
 • Hold deg hjemme hvis du er sjuk.
 • Vask hendene ofte.
 • Host og nys i albue eller aller helst i papirtørkle. Kast papirtørkle og vask hender.

Folkehelseinstituttets reiseråd i forbindelse med korona.

Utenriksdepartementets side om reiseråd (trykk på det landet du skal reise til).

Forebygging:

Det er viktig at alle gjør det de kan for å hindre smittespredning av viruset i befolkningen.

Råd for å forebygge smitte:

 • God håndhygiene: Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk. Vask hendene i 60 sekunder. Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.
 • Man bør hoste/nyse i papirtørkle (som kastes etterpå) eller i armkroken.
 • Berør minst mulig ting/gjenstander med hendene dine. Unngå å håndhilse.
 • Hold deg hjemme når du er sjuk.
 • Unngå tett kontakt med syke personer.

Personer som har vært i risikoområder for coronasmitte skal ikke besøke sykehjemmet eller andre helseinstitusjoner. Hvis det likevel er strengt nødvendig med besøk skal den besøkende varsle institusjonen om dette på telefon på forhånd. Risikoområder for koronasmitte er Kina inkludert Hong Kong, Japan, Sør-Korea, Iran og regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte i Italia.

Helsepersonell anbefales å særlig vurdere fremtidige reiser med tanke på smittefare for korona. Helsepersonell som har oppholdt seg i risikoområder for korona skal holde seg hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst (se liste over aktuelle risikoområder lenger opp i artikkelen).

Når skal man mistenke smitte ved koronavirus?

Pasienter med akutt luftveisinfeksjon med minst ett av følgende symptomer: hoste, kortpustethet, feber og som i løpet av de siste 14 dagene før symptomdebut, oppfyller minst ett av følgende kriterier:

 1. Har vært i et område i verden med virusspredning (Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia)
 2. Har vært i nærkontakt med en person med påvist koronavirus.

Hvis man er i en av disse tre kategoriene innenfor siste 14 dager og får symptomer skal man få mistanke.

Hva gjør man ved mistanke om koronavirus:

Hvis man mistenker smitte med koronavirus skal man ringe fastlegen sin eller på legevakta (tlf. 116 117). Man skal ringe og ikke møte opp personlig for å unngå smitte til andre pasienter på venterommet. Hvis det foreligger mistanke om korona skal det gjennomføres testing. Dette får man instruksjoner om fra fastlegen/legevakta når man ringer.

Store arrangementer
Folkehelseinstituttet har også lagt ut råd om hvordan en skal forholde seg med tanke på store arrangementer. 

Barn og unge
Helsedirektoratet har laget en animasjonsfilm om koronaviruset, spesielt med tanke på barn og unge. Klikk her.

Har du spørsmål om koronaviruset?

Se informasjon på hjemmesidene til folkehelseinstituttet.

Hvis du ikke finner svar der kan du ringe Folkehelseinstituttets publikumstelefon:  815 55 015.

 

Anders Brabrand

Kommuneoverlege

Skjema