Arne Nerjordet er født i Vestre Gausdal  22.juni 1963. Han har studert og vært lærer ved motedesignskolen Esmond i Oslo.

I 2002 etablerte han sammen med Carlos Zachrison firma og merkevaren «Arne & Carlos», og paret har bosatt seg i en nedlagt jernbanestasjon på Tonsåsen i Valdres.

I 2008 satset de på strikking, både maskinstrikk og håndstrikk  og de lanserte sin første herrekolleksjon basert på de norske strikkemønstrene.

I  2010 utga Arne & Carlos inspirasjons- og oppskriftsboken Julekuler med oppskrifter på 55 ulike håndstrikkede julekuler. Boken ble en suksess.  Rettighetene er nå (2014) solgt til åtte land, og er oversatt til sju språk. Samme år var Arne & Carlos invitert som årets designere til å dekorere Maihaugens designjuletre. Det gjorde de ved hjelp av 1 300 strikkede julekuler i ulike mønster.

I dag er duoen verdenskjent og de er store blant annet i Japan . Der har de  strikke-workshop og egen fanklubb.


Formannskapet har følgende begrunnelse for tildelingen:

Arne Nerjordet er et velrenommert og anerkjent navn på kunst/designområdet, primært som kreativ designer og foredragsholder. Arne er trofast til sine kulturelle og ikke mist språklige røtter – tross mange år utenfor kommunen. I et miljø hvor det kanskje ikke er vanlig med dialekter snakker Arne et uforfalsket Gausdalsmål, han har gjort det til sin image, identitet og særpreg å snakke Gausdalsmålet. Arne bidrar, etter komitéens vurdering, i betydelig grad til å gjøre Gausdal kjent i inn- og utlandet. Han viser ved dette at er fullt mulig å kommunisere ved bruk av en levende og særegen dialekt. Arnes budskap er følgende: E  æ Gausdøl og snakke dialekta slik e har lært det tå ho mor og om far……. – og det ekte språklige uttrykket fungerer i kommunikasjonen også i Arne sine relasjoner.

Prisen ble innstiftet i 1982 i regi av Gausdal Reiselivslag. På disse over 30 årene der det kun 5 tidligere vinnere, så prisen henger høyt.

Tidligere prisvinnere er:

1982 Skuespiller Lars Mjøen – Gaus Dal fra Brødrene Dal
1990 Travhesten «Atom Vinter»/eier Arve Gudbrand Blihovde
1991 Sjakkgründer Arnold J. Eikrem og kremmer Torbjørn Seielstad
1995 Dronning Margrethe av Danmark
2009 Hotelkonge Olav Thon

 

Årets prisutdeling vil skje på Gausdal kulturhus fredag 5.september i tilknytning til Gausdalsdagen.