Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet ble tidligere i år flyttet til Aulestad og de uttaler følgende om tildelingen:

I 1999 skyter fire politimenn en sort mann som de mistenkte hadde voldtatt en kvinne. De skyter mannen med 41 skudd og blir frikjent for drapet. At Spingsteen tar opp denne saken i låta "American skin" (2014) er betegnende på hans kunstnerskap.

Sentralt i alt Bruce Springsteen har skrevet i sine tekster er skjebnen til alle dem som mistet sitt fotfeste da det moderne USA utviklet seg. Ikke minst resultatene av forskjellsutviklingen i USA. På et tidlig tidspunkt tok han opp situasjonen til krigsveteranene fra USA’s mange kriger. Lenge før «Black lives matters» ble etablert hadde Springsteen skrevet om urettferdighet og frustrasjon. Og han har i ord og toner forsøkt å beskrive effekten av 11. september 2001.

Bruce Springsteen har vært en aktivist, bidratt til omfattende pengeinnsamlinger til trengende, men først og fremst vært til trøst for de mange som har vært rammet av naturkatastrofer, urettferdighet og fengsling.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnson Akademiet tildeler Bruce Springsteen Bjørnsonprisen 2017 for hans samfunnsinnsats. Han er en utøver som deler Bjørnstjerne Bjørnsons tro på at en kunstner skal bruke sin posisjon til å forsvare de som trenger det, påpeke urettferdighet og trøste når det er mulig.

Bruce Springsteen og hans E-Street Band gir seg ikke. Tidligere i år sa han, i en skarp reaksjon til den nye amerikanske presidenten: "Our responsibility is to observe and report, to witness and testify,"  "We have been inspiring people through tuff times for 40 years and we will continue to do so."

Prisutdelingen og årets Bjørnsonseminar med tittelen "Stemmer som trengs", avholdes søndag 3. september, under Aulestaddagen.

Seminaret er tredelt. "Hvor alvorlig er ytringsfrihetstrusselen i USA nå"?, "Kan kunstnere utgjøre en forskjell?" og "Hans moralske kompass, tekstene til Bruce Springsteen." Det vil være norske og internasjonale deltakere.