Informasjon til barn og unge om koronaviruset

Koronaviruset sprer seg i verden, og nå er det også i Norge. Hverdagen din vil påvirkes mye nå. Alle må følge med og følge anbefalingene som myndighetene daglig oppdaterer.
Viruset ser ut til å være mindre farlig for barn og unge, men du kan spre smitten til andre som kan bli mer alvorlig syke. Derfor er det viktig at du også tar rådene veldig på alvor. 

Helsedirektoratet har laget en animasjonsfilm om koronaviruset, spesielt med tanke på barn og unge. Klikk her.

Du finner mer informasjon til ungdom på ung.no

Barn og unge kan bli veldig bekymra for at noen de er glad i eller de selv skal bli syke av korona. På denne siden finner du gode tips og råd til hvordan du kan snakke med barn og unge ( ca 10-16 år) som bekymrer seg og synes dette er vanskelig. 

 

Problemer hjemme?

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge er nå døgnåpen.  Nettsiden til 116 111
 

Nå som skolene er stengt vet vi at noen unge må tilbringe mer tid sammen med voksne som ikke er trygge for dem. Er du en av dem eller kjenner du noen som har det vanskelig hjemme? 

Du kan ringe Alarmtelefonen til barnevernet på 116 111 hele døgnet. De vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!
 

Du kan også ringe den lokale barnevernvakta. De har telefonnummer 40 40 40 15. 

Hjelpetelefoner og chattetjenester

Hverdagen kan være vanskelig nok til vanlig. Når den i tillegg blir krevende fordi tanker, bekymringer og kjedsomhet eller ensomhet krever sitt, så er det fint å ha noen å snakke med. 
Det finnes flere nasjonale hjelpetelefoner som du kan bruke når du trenger det. Her finner du noen som er viktige for Barn, unge og deres familier. 

Barnas Alarmtelefon: tlf: 116 111 (døgnåpen) eller finn dem på nett her  

Bekymringstelefonen (Voksne for Barn): tlf. 810 03 940 

Foreldresupport.
Du som er forelder henvende deg på telefon eller chat til Foreldresupport for å få hjelp til å håndtere hverdagen med barn. Foreldresupport er døgnåpen.
Tlf. 116 123. 
Du kan også chatte med Foreldresupport her.

Mental helse har et tilbud der du kan prate om psykisk helse. Ring tlf. 116 123 eller du kan chatte med dem her.

nettsidene til helsenorge.no får du også en god oversikt over tilbud som du kan bruke.

Barn og koronasmitte

Dersom det påvises smitte hos et barn i Gausdal, vil kommunelegen følge opp dette og iverksette nødvendige tiltak. Folkehelseinstituttet sin hjemmeside inneholder oppdatert informasjon om hva man skal gjøre dersom man mistenker smitte i familien. Det kan du lese mer om her.

Det gjelder samme karanteneregler for barn og voksne.

Selv om barn eller foreldre til barn ved skolen eller barnehagen sitter i karantene eller isolasjon, blir det ikke gitt informasjon om dette til øvrige foresatte ved skolen eller barnehagen.

Dette er det personvernloven som regulerer, slik at denne typen informasjon er det ikke mulig å gå ut med. Imidlertid går kommuneoverlegen ut og gir informasjon til nærkontakter dersom det er mistanke om smitte.