Nye nasjonale tiltak og anbefalinger

Tiltakene gjelder fra 1. desember, og anbefalingene gjelder fra nå.

To nye regler:

1: Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.

2: Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Nasjonale anbefalinger:

  • Bruk munnbind der det er vanskelig å holde avstand, for eksempel i taxi, på kollektivtransport, i butikker, kjøpesentre og for de som er i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Host og nys i papirlommetørkle, eller i albukroken dersom du ikke har lommetørkle for hånden.
  • Vask hender ofte
  • Unngå å håndhilse og klemme på mange
  • Vaksiner deg. Bestill time på Gausdal legesenter telefon 61 25 66 00 eller kom på drop-in. Det er ennå mulighet å melde deg til dose 1 og 2. Vi oppfordrer alle over 65 til å melde seg opp til oppfriskningsdose (dose 3).

Og det viktigste av alt er:

Hold deg hjemme når du er syk.
Test deg ved symptomer.