Status 07.desember.
Siden onsdag 2.desember  har 8 personer fått påvist korona og 189 er i karantene i Gausdal. Alle de smittede er i isolasjon og smittekilden er kjent.   De som er i karantene blir testet forløpende og enkelte skal også testes på nytt etter noen dager. Det betyr at smittesituasjonen for dette utbruddet ikke vil være avklart før i slutten av inneværende uke. På grunn av driftshensyn, flere lærere som er i karantene, har Gausdal ungdomsskole hjemmeskole. Kulturskolen tar også juleferie en uke tidligere enn planlagt fordi mange av elevene er i karantene og av samme grunn holder ungdomsklubben holder stengt førstkommende onsdag. Ungdomssklubben vil holde åpent 15.12. for 9.trinn som planlagt.

Karantene og isolasjon

De som har fått påvist koronavirus skal i isolasjon. Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i smittekarantene.

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene i 10 døgn fra den dagen kontakten med en smittet skjedde. Personer i smittekarantene bør teste seg. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Råd til deg som er pålagt karantene (pga nærkontakt med bekreftet smittet)

Dersom du blir pålagt karantene, er du i utgangspunktet frisk, men har vært i en situasjon der du kan ha blitt smittet.

Når du er i karantene, gjelder følgende: 

  • Du skal være i karantene i 10 døgn fra siste kontakt med den som er smittet
  • Du kan omgås barn du bor sammen med som normalt, men hold avstand (over 1 meter) til andre voksne og unngå besøk. 
  • Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet. 
  • Du skal ikke ta offentlig transport. 
  • Du skal unngå steder der det er vanskelig å holde avstand. 
  • Du skal som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer.
  • Hvis du ikke har andre muligheter, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre og unngå kø. 
  • Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre

Les mer om karantenebestemmelsene her.

Dersom du får symptomer på covid-19 når du er i karantene

Dersom du er i smittekarantene og får symptomer, skal du behandles som sannsynlig covid-19. Det betyr at du testes og settes i isolasjon, frem til prøvesvar foreligger. Husstandsmedlemmene dine skal samtidig holde seg i karantene.

Ved negativ test skal du fortsatt være i karantene den resterende tiden.

Har du fortsatt symptomer etter at karantenetiden er over, skal du holde deg hjemme til du er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har enkelte symptomer etter luftveisinfeksjon.

Dersom testen viser at du har koronavirus (positivt prøvesvar)

Hvis testen viser at du har koronavirus, skal du i isolasjon og kommunen vil ringe deg for å gjøre det vi kaller for “smittesporing”. 
Smittesporing er viktig for å kunne stanse smitten, og alle du bor med og alle som du har vært nært sammen med må derfor i karantene.  

Kommunen har taushetsplikt. Det er viktig at dere forstår hverandre, så spør hvis du lurer på noe. Du kan be om tolk dersom det er vanskelig å forstå språket. Tolk er gratis. 

Les mer om isolasjon.

Hvordan informeres det om smitte i kommunen

Blir det påvist ny smitte i kommunen  vil vi oppdatere status snarest mulig. Skulle smitten føre til av vi må iverksette tiltak f.eks. stenging av avdelinger i barnehager, skoleklasser eller annet vil de som blir berørt bli kontaktet umiddelbart.

Les mer om korona her.