Det blir feiring seks dager til ende, fra H.K.H. Kronprinsessen ruller inn på Lillehammer stasjon med kongevogna omgjort til litteraturtog, via storslott åpningsforestilling i Maihaugsalen, hagefest på Nansenskolen, Festaften, senkveldsarrangementene i teltet på Litteraturtorget, Banmknatta, Sirkusdag på Litteraturtorget, til avslutningskonsert søndag kveld.

Internasjonalt preg

Blant høydepunktene i årets festivalprogram er en av nestorene i kanadisk litteratur, Margaret Atwood, de anerkjente kinesiske forfatterne Bei Dao, Xinran og Xi Chuan, den unge franske stjerneforfatteren Edouard Louis og den jordanske tegneserieforfatteren Bakhit Suleiman. Med fokus på dystopisk litteratur, et geografisk dykk ned i det kinesiske, en rekke sentrale nordiske forfattere representert, debatt og poesi ønskes du velkommen til en festival som er ment å underholde, utfordre og inspirere.

Nordiske møteplass

Et stort antall norske forfattere deltar i årets festival, blant andre Vigdis Hjorth, Amalie Kasin Lerstang, Thorvald Steen, Kristine Næss, Kjersti A. Skomsvold, Tove Nilsen, Paal-Helge Haugen, Maria Navarro Skavanger, Simen Ekern, Ingvild H. Rishøi og Lars Mytting.

Lillehammer har lenge vært en av de viktigste møteplassene for forfattere i Norden. I år viderefører og utvider festivalen med nordiske seminar og befester dermed posisjonen ytterligere. I dette seminaret møtes 12 norske, svenske, danske og finske kollegaer i et lukket seminar før de senere blir å møte på scenene i det åpne festivalprogrammet.

I år blir det mulighet for å oppleve Philip Teir (Finland), Sara Stridsberg (Sverige), Kristina Sandberg (Sverige), Andrzej Tichý (Sverige), Kaspar Colling Nielsen (Danmark), Theis Ørntoft (Danmark), Stine Pilgaard (Danmark), Barbro Lindgren (Sverige), Helle Helle (Danmark), Per Nilsson (Sverige), Hanne Kvist (Danmark) og Kjell Westö (Finland) under Norsk Litteraturfestival.

Norsk Litteraturfestival 20 år

I 1995 ble Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene gjennomført for første gang og i 2015 markerer festivalen sitt 20-årsjubileum. Jubileet blir feiret med mer enn 150 forfattere på scener over hele byen, litteraturtorg med bruktbokmarked, leseløype og en ny og spennende festivalarena i et hundre år gammelt belgisk spiegeltent, urframføring av Store hvite bok, et bestillingsverk av Egil Kapstad og Jan Erik Vold med musikere og kåring av de ti fremst norske forfatterne under 35 år.

Hvor er vi på vei?

De europeiske økonomiene raser sammen som korthus, og velferdssamfunnene står for fall. Festivalens mål er at flere av samtalene og debattene i programmet vil gjøre det tydeligere hvor vi er på vei. For eksempel når Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, den svenske forfatteren Jesper Roine og Marte Gerhardsen fra tenketanken Agenda møtes for å diskutere ulikhet og relevansen av Thomas Pikettys teorier i Norden. Eller når Simen Ekern og britiske Philippe Legrain som begge har fordypet seg i Europas utvikling møtes på scenen og deler sine tanker om hva de mener er veien ut av det økonomiske og politiske rotet som preger store deler av Europa. Det blir debatt om hva slags ytringer vi må tåle og folketale ved Ingebrigt Steen Jensen om «Nei til salg av Norge».

Pegasus for barn og unge

Blant de utenlandske stjernene er den tyske fantasyforfatteren Cornelia Funke, amerikaneren Stephan Pastis, som står bak serien Timmy Tabbe og tegneserien Perler for svin, og svenskene Per Nilsson og Barbro Lindgren, som begge har skrevet bøker for barn og unge i mange år. Barnehagene og skolene som kommer får også sjansen til å overvære forfattermøter og presentasjoner av kjente og gode norske forfattere, og temaer som politikk, samfunnsansvar, fantasy, billedbøker og sakprosa står på programmet.

Se programmet her

Programmet for Pegaus, tilbudet til barn og unge finner du her

For mer informasjon: www.litteraturfestival.no