Du kan komme med innspill og uttalelser i to runder i planarbeidet:

  • Når planarbeidet starter (varsel om oppstart).
  • Når planforslaget er laget (offentlig ettersyn).

I begge rundene får naboer, grunneiere og relevante offentlige organer varsel om planarbeidet direkte tilsendt. Planarbeidet blir også annonsert i lokalavisa og på kommunens hjemmeside.

Det er i disse fasene av planarbeidet du kan påvirke innholdet i planen. Informasjon og innspill fra deg kan for eksempel påvirke hvilken byggehøyde som er tillatt innenfor planområdet. Hvis du avventer å mene noe om byggehøyder, byggegrenser, trafikksikkerhet med mer til det kommer en byggesøknad, vil dette allerede være avklart i planen. Vi oppfordrer deg derfor til å engasjere deg i planprosessene, slik at vi kan ivareta interessene og innspillene dine på en god måte.

Et reguleringsplanvedtak er et enkeltvedtak, det vil si at det er klageadgang på vedtaket. Hvis du mener det er begått en saksbehandlingsfeil eller at din merknad ved offentlig ettersyn er misforstått eller ikke tatt tilstrekkelig hensyn til, kan dette påklages innen tre uker du ble gjort kjent med vedtaket.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) har laget en film der du får se den kommunale planprosessen gjennom barns øyne. Gjennom ti steg forklarer de prosessen på en lettfattelig og forenklet måte.

 

Varsel om oppstart

Når noen skal lage en reguleringsplan, må de varsle oppstart om planarbeidet til naboer og andre som blir berørt av planen. Du skal sende innspillet ditt direkte til den fagkyndige plankonsulenten i denne runden. Fristen for å komme med innspill er vanligvis fire uker.

Offentlig ettersyn

Når vi har mottatt planforslaget og behandlet det politisk første gang, skal alle få muligheten til å uttale seg. Nå inneholder planforslaget detaljerte beskrivelser, kart, bestemmelser og andre utredninger. Du sender uttalelsen din til kommunen.

Administrasjonen vurderer hvordan den enkelte uttalelsen eventuelt påvirker planforslaget i en såkalt merknadssammenstilling. Planforslaget blir lagt fram for politisk behandling i planutvalget før det går videre til vedtak i kommunestyret. 

Klage

Den som er part/ har rettslig klageinteresse i en plansak, har mulighet til å klage på kommunestyrets vedtak.