Hvorfor TID på Brua?

Kommunestyret ønsket en løsning med møteplass, kantine og kafedrift på kommunehuset. Det ble gjort en utredning som endte med en beslutning om å kjøpe Tid kafe. 

Nå skal Gausdal kommune drifte to steder; TID Follebu og TID på Brua, både som møteplass, kafè og kantine.

TID – et møtested for alle i Gausdal

TID står for Tilhørighet, Inkludering og Deltagelse. En av kjerneverdiene for TID er at alle mennesker har noe å bidra med som samfunnet trenger og har styrker som er enestående for dem. På TID er vi mest opptatt av hvem er du, hva du trives med og hva du ønsker å bidra med. 

På TID får du god kaffe og enkel bite-ti, men viktigst av alt er atmosfæren. En plass å få tid, ta tid og gi tid. På TID ønsker vi å se gjestene. Det er et langt “Lagebord” hvor du kan sitte om du ønsker å prate med andre, men du kan også sitte alene om du ønsker. TID er en helt vanlig kafe, men også et møtested. På TID telles ikke antall salg, men antall gjester.

Du kan fint komme innom uten å kjøpe noe. Enten du trenger en pause med et glass vann på vei hjem eller om du kommer innom etter skolen og vil gjøre lekser eller spille spill.  

Hva håper vi å oppnå med TID?

I tillegg til at TID i Follebu forsetter som før ønsker vi å skape en møteplass til, der alle kan få komme som de er, treffe andre, bidra, prate og sammen skape fellesskap som styrker oss som enkeltmennesker og samfunn.

Med TID på Brua vil vi kunne tilby en møteplass til med plass til flere gjester i alle aldre, flere oppgaver til de som er i arbeidstrening, muligheter til å la flere prøve seg i arbeidslivet og rom til flere frivillige. 

Historien om TID

TID kafé startet i 2019, og ønsket har hele tiden vært å sammen skape et sted hvor det er rom til alle, og en plass å samle folk i møte med livets opp og nedturer. TID ble åpnet ved innsamling av penger og utstyr og med stor dugnadsinnsats for å sammen skapet møtestedet.  

 

Fra starten var det menighetsrådene i Gausdal som eide TID, i 2021 ble det et privat AS i frivilligregisteret, non-profitt og med stor grad av frivillighet. Takket være støtten fra Sparebankstiftelsen og KAVLI i 2021 og 2022, kunne TID Kafè opprettholde driften som før. Dette har gjort at TID Kafé har kunnet tilby faste deltidsjobber til flere, og hvert år har ungdommer fått muligheten til betalte sommerjobber. Omtrent 15 personer har deltatt i arbeidstrening, og det har vært et godt samarbeid med NAV for å hjelpe unge mennesker inn i arbeidslivet. Innsatsen har gjort at mange har klart å få seg jobb igjen.

Hva skjer med TID Kafé AS?

Gausdal kommune kjøpt alle aksjene i aksjeselskapet TID Kafé AS 1. februar 2024 for totalt kr 30,-. TID Kafé, inkludert innbo, egenkapital og de ansatte, har blitt overført til Gausdal kommune i virksomhetsovertagelsen. Det er ingen gjeld eller heftelser ved bedriften ved overtagelsen. Kommunen står fritt til å videreutvikle konseptet TID slik vi selv ønsker.

Oppløsning av et aksjeselskap følger faste prosedyrer hjemlet i aksjeloven, og den formelle prosessen må ta minst 6 uker, men varer gjerne noe lenger. Det er avviklingsstyret som har ansvar for oppløsningsprosessen, og eieren av TID Kafé AS (kommunestyret) har valgt tre personer fra kommunens administrasjon til å sitte i avviklingsstyret for å håndtere oppløsningsprosessen. Styret består av Torbjørn Furuhaugen, leder for teknisk enhet, Marit Bråten Homb, økonomisjef og Line Ramsvik, næringsrådgiver.

Hvem jobber på TID?

Det er satt av 2,6 årsverk for å drive TID. I tillegg til de tre ansatte som var med over fra TID kafe AS har vi ansatt en ny leder med matfaglig ansvar, Merete Sveen. Hun vil lede både TID i Follebu og TID på Brua. Marianne Torp Træthaug har fått rollen som sosialfaglig ansvarlig og har blant annet ansvar for de frivillige, de i arbeidstrening og samarbeidet med NAV. Hun har fast stilling i kommunen og hoveddelen av stillingen er nå på TID.

Det vil i tillegg være frivillige i alle aldre, lærekandidat, folk i arbeidstrening og midlertidige stillinger gjennom samarbeid med NAV. 

TID for dugnad

Tanken med dugnad er at det vi skaper sammen føles mer som vårt eget. Det er fint å møtes for å male og drikke kaffe, eller prate om stort og smått underveis. Lokalet på Brua trenger ikke mye oppussing, men ønsket er å få det til å ligne mest mulig på TID i Follebu -også i farger og interiør så vel som atmosfæren. Vi er for gjenbruk og er opptatt av å ta gode valg for miljøet og det vil prege valgene vi tar i oppussing.

Når åpner TID på Brua?

Vi satser på åpne dørene til 17. mai.

Hva blir åpningstidene?

Planen er å ha åpent noen timer hver dag fra mandag t.o.m lørdag.  Vi vet det er mange som ønsker at det er åpent noen ettermiddager, og det håper vi å få til etter hvert. Jo mer TID blir brukt, jo mer TID blir det. 

 

 I Follebu vil åpningstidene være som nå: 

  • Onsdag 10-15
  • Torsdag 10-17
  • Fredag 10-15 

Hva skal være på menyen?

Det er ikke bestemt hvordan menyen på Brua blir, men det vil bli et enkelt men godt utvalg.

Kan man bestille catering?

Det vil bli mulig å ta med seg mat og drikke som takeaway, men catering vil kun bli tilbudt til møter og samlinger i kommunal regi.

Hva er regnskapstallene, og hvorfor er de viktige?

01.01. 2024 hadde TID kafé kr 119.581,- i bokført egenkapital. 

 

I 2023 var omsetningen på kr 855.149,- , noe lavere enn 2022. Grunnen til dette er at gaven fra KAVLI på 300.000,- kom i 2022. Pengene var øremerket å få ungdom og unge voksne ut i jobb igjen. Den store økningen i lønnsutgifter er på grunn av dette, da det ble opprettet flere deltidsstillinger i korte og lengre perioder for å gi ungdom og unge voksne arbeidserfaring.

 

Lønnsutgiften til daglig leder ble tilbakebetalt fra NAV gjennom mentormidler for ansatte som trengte ekstra oppfølging. 

 

Omsetningen for TID kafè har økt for hvert år og det samme med antall gjester. Grunnen til at det i 2023 var høyere utgift enn inntekt er økte utgifter og at det er dyrt å drive en så liten bedrift på et ideelt grunnlag. 

 

Kommunestyret har gjennom handlings og økonomiplanen for 2024 vedtatt et driftsbudsjett på kr 1.600.000 i tillegg til et engangsbeløp til innkjøp av inventar og utstyr på 350 000. Engangsbeløpet skal brukes til oppussing og innkjøp av kjøkkenutstyr, møbler og annet utstyr.

 

Dersom det ikke er grunnlag for drift på to steder, får kommunestyret saken tilbake for vurdering av videre drift og organisering.