FHI anbefaler at gravide kvinner som er i 2. og 3. trimester vaksineres med mRNA-vaksine (Pfizer eller Moderna) med intervall på 3 – 8 uker mellom dosene. Hvorfor? Selv om risikoen for alvorlig sykdom for gravide som blir smittet med koronavirus er lav, øker den utover i svangerskapet. Det kan skyldes at gravide får større belastning på hjerte og lunger etter hvert som barnet i magen vokser, og derfor er mer utsatt for alvorlig forløp hvis de først blir syke. 
 
Gravide som tilhører risikogruppene for koronasykdom kan vaksineres i 1. trimester. Hvorfor? Fordi risikoen for alvorlig sykdom vil være høyere også i 1. trimester hos de med underliggende sykdom.
 
Koronavaksine kan også gis til kvinner som planlegger å bli gravide, og kvinner som er under fertilitetsutredning og -oppfølging (IVF-behandling). De som ammer kan også ta vaksine. 
 
En bonus for gravide som vaksineres er at vaksinen også kan beskytte det nyfødte barnet. Det er fordi kvinner som vaksineres i svangerskapet danner antistoffer mot koronaviruset som så overføres til barnet - særlig dersom vaksineringen skjer i siste del av svangerskapet. På den måten kan vaksinasjon av gravide bidra til å beskytte barnet de første månedene etter fødsel.

FHI anbefaler også gravide å ta vaksine mot influensa. Det forventes at årets influensasesong blir kraftigere enn normalt fordi vi har hatt mindre influensasykdom de to-tre forutgående sesongene, og immuniteten (beskyttelsen) i befolkningen vil derfor være lavere enn vanlig. Både gravide kvinner og nyfødte er derfor utsatt for alvorlig forløp av influensa, og gravide oppfordres som tidligere å ta imot tilbud om influensavaksine. 

Les mer om råd til gravide på fhi.no: https://www.fhi.no/.../oppdatert-vaksineanbefaling-for.../