Kort om sakene og resultatet av behandling

 

Politisk organisering for perioden 2019-2023
Denne saken handler om at kommunestyret skal vedta politisk organisering for neste kommunestyreperiode. Saken ble utsatt for at tjenestekomiteen skal få uttale seg om de ulike løsningene. Saken kommer deretter tilbake til formannskapet, og deretter til sluttbehandling i kommunestyret.

Etablering av interkommunalt FACT – team
Saken handler om etablering av interkommunalt FACT-team for en prosjektperiode på 3 år. Formålet er å sikre personer med alvorlig psykisk lidelse og/eller rusproblematikk helhetlig behandling. En forutsetning for å få tilskudd, er at FACT-team etableres i et forpliktende faglig og økonomisk samarbeid mellom kommuner/bydeler og spesialisthelsetjenesten. Dette gjør at teamene kan gi et helhetlig behandlingstilbud til målgruppen med både spesialisert helsehjelp og kommunale tjenester samtidig. FACT-team opprettes i et forpliktende samarbeid med Lillehammer, Øyer, Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron kommuner, og Distriktspsykiatrisk senter (DPS) Lillehammer og NAV. Gausdal kommunestyre gikk inn for etableringen.

Høring – lokal inntaks- og formidlingsforskrift for Innlandet fylkeskommune
Gausdal kommunestyret går inn for alternativet som innebærer at søkerne står fritt til å søke hvilken videregående skole de ønsker innenfor Innlandet fylkeskommune. Søkerne konkurrerer med sine karakterer (konkurransepoeng) og rettigheter. Søkere med ungdomsrett, jf. opplæringslova §3-1 prioriteres i inntaket. Der det ikke er tilstrekkelig med plasser på et utdanningsprogram, kan fylkesrådmannen ut fra en helhetsvurdering fordele søker direkte fra grunnskolen til samme utdanningsprogram på geografisk nærmeste skole. Dette tilsvarer dagens modell i Oppland.

Sammenslåing av Eidsiva Energi og Hafslund E-CO AS
Eidsiva Energi AS - eid av kommuner og fylkeskommuner i Innlandet, og Hafslund E-CO AS – eid av Oslo kommune, ønsker å slå seg sammen. Begge selskap er i dag 100 % offentlig eid. Hovedbegrunnelsen for sammenslåing er å sikre framtidig offentlig eierskap til produksjon og distribusjon av elektrisk kraft, og:

  • Styrke og beholde arbeidsplasser i Innlandet.
  • Legge til rette for høyere utbytte enn per i dag.
  • Være i front av utviklingen i kraftbransjen
    • Behov for ytterligere utvikling framover
  • Behov for finansiell kapasitet:
    • Stadig større behov for elektrisk kraft framover
    • Grønt skifte – elektrisitet vil dekke en større del av energibehovet enn i dag
    • Digitaliseringen av samfunnet fordrer bruk av mer elektrisitet.

Gausdal kommunestyre vedtok mot 7 stemmer å gå inn for sammenslåing.

Søknad om fortsatt status som nasjonalparkkommune
Som nasjonalparkkommune og medlem i foreningen Norges nasjonalparkkommuner og nasjonalparklandsbyer (NPKL) har Gausdal kommune vært med og påvirke utvikling av den nye merkevaren «Norges nasjonalparker». Det er laget «Kriterier for nasjonalparkkommuner» for å være aktører under Merkevaren Norges nasjonalparker». Kriteriene er godkjent av Miljødirektoratet. Gausdal kommunestyre vedtok å ta i bruk kriterier for nasjonal-parkkommuner i kommuneplanens samfunnsdel og øvrig planverk, og søker om å bli aktør under merkevaren «Norges nasjonalparker».

Søknad om tilskudd av vanntåkeanlegg Follebu kirke
Gausdal kirkelige fellesråd søker om et tilskudd på 500.000 kr til vanntåkeanlegg i Follebu kirke. Tilsvarende beløp blir søkt om fra Riksantikvarens tilskuddsordning for brannsikring av middelalderkirker. Det er i budsjettet for 2019 lagt inn 450.000 kr til brannsikring av kirker, og det er lagt inn 500.000 kr for årene 2020 og 2021 i økonomiplanen. Gausdal kommunestyre vedtok å yte tilskudd til vanntåkeanlegg i Follebu kirke med 500.000 kr.

Revidering av bestemmelser om tiltak for å motvirke fare for forurensning fra nedgravde oljetanker
For å redusere fare for forurensing fra nedgravde oljetanker vedtok kommunestyret at bestemmelsen i forskrift om nedgravde oljetanker også gjøres gjeldene for oljetanker under 3200 liter. Endringen trer i kraft fra 1. juni 2019.