Selvregistrering av positiv hurtigtest

Dersom du har tatt en hurtigtest som er positiv, registrerer du testsvaret ditt selv. Smittesporingsteamet i kommunen vil se registreringen som er gjort, og kan dermed komme raskt i gang med smittesporingsarbeidet. 

TRYKK HER OG FØLG ANVISNINGENE

Hva gjør jeg hvis hurtigtest er positiv

1. Følg anbefalingene på Helsenorge og gå i hjemmeisolasjon.
2. Registrer deg her. 
3. Bestill ny PCR-test på teststasjonen her. eventuelt kan du ringe teststasjonen på telefon 909 41 700.

Hvem bør testet for koronavirus

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle som mistenker at de er smittet skal testes. De vanligste symptomene er hoste, feber, tungpusthet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse. 

Du kan lese mer om testkriteriene fra FHI her

Hvordan bestille test

For å teste deg må du bestille tidspunkt for testing på forhånd. Unntaket er henting av hurtigtest for hjemmetesting.

Du kan raskt bestille tid for testing ved å trykke her. Bestillingsskjemaet er tilgjengelig hele døgnet. Etter bestilling vil du motta en SMS med bekreftelse på oppmøtetidspunkt. Du kan bestille test til andre enn deg selv.

Det er også mulig å ringe koronatelefonen på tlf. 909 41 700 mandag til fredag kl. 09.00-11.30 og fra 12.00-14.30 for å bestille time for koronatest. Du vil deretter motta en SMS med tidspunkt for testing.

Hvor foregår testing

Fra og med mandag 4. juli 2022 stenger testsenteret for koronavirus. Helsedirektoratet har gjort det klart at det ikke lenger er en forventning til landets kommuner om å tilby testing.   
Det har i det siste vært lav etterspørsel på Lillehammer og Gausdal, men kommunen vil likevel kunne åpne tilbudet igjen på kort varsel dersom det skulle bli aktuelt. 

Hvordan foregår testing

Testing foregår via drive-through med en nese- og halsprøve ved hjelp av tynne pinner. Du må ut av bilen og gå en til to meter for å bli testet. Du trenger ikke å ha bil for å bli testet, du kan også komme til fots og på sykkel.

Du kan selv velge om du vil ha PCR-test, som er den tradisjonelle testmetoden, eller hurtigtest. Du kan også velge å ta en hjemmetest selv. 

Når og hvor kan jeg få hurtigtest

Har du symptomer på luftveisinfeksjon eller har du vært i kontakt med en som er bekreftet smittet, kan du få gratis hurtigtest. Testen tar du selv hjemme. Max 5 hurtigtester per hustandsmedlem.

I Gausdal deler vi ut hurtigtester på disse stedene:

Servicetorget (Gausdal rådhus)

  • mandag- fredag mellom kl 10.00 - 14.00 (stengt mellom 11.00 - 11.30)


Biblioteket (Gausdal arena)

  • Mandag, onsdag og fredag fra 10.00 - 15.00
  • Tirsdag og torsdag fra 10.00 - 18.00

 

Hva gjør du hvis du får positiv test?
Klikk her for å se hva du skal gjøre ved positiv test 

Hvordan ta hurtigtest selv

1. Vask hender grundig.
2. Finn fram den sterile prøvetakingspinnen, ekstraksjonsrøret, lokket til røret og testbrikken.
3. Bøy hodet litt bakover og før pinnen ca 2 cm. inn i neseboret, godt inn mot neseveggen. Roter pinnen 4 ganger. Gjenta i det andre neseboret.
4. Sett pinnen inn i røret, klem sammen røret med fingrene mens du roterer pinnen 5 ganger. Ta ut pinnen mens du fortsatt klemmer på røret, slik at mest mulig væske ender i røret. Sett deretter lokket på røret.
5. Tilsett 3-4 dråper i prøvebrønnen på testbrikken. Les av resultatet etter 15 minutter. Ikke la det gå mer enn 30 minutter. Det kan gi falske resultater.

Vask hendene godt etter testen.

Hvordan lese av testsvar

Hvis det mellom 15 og 30 minutter vises en strek både ved C og T, er testen positiv. OBS: gjelder også ved kun svak strek.
Hvis det mellom 15 og 30 minutter vises kun en strek ved C, er testen negativ.
Hvis det mellom 15 og 30 minutter ikke vises noen strek ved C, har noe gått galt – og testen er ikke gyldig. Ta en ny test, eller henvend deg til teststasjonen.
Du kan også se en instruksjonsvideo her: veiledningsvideo fra helsedirektoratet

Manglende transport

Testingen skjer i form av en drive-through. Du kan også komme gående eller syklende. Dersom du ikke har bil, kan du ta kontakt med Gausdal legesenter på telefon 61 25 66 00 for testing på legesenteret.
 

Hvordan vente på prøvesvar

Ved symptomer skal du holde deg hjemme inntil du har fått negativt testsvar. Hvis du ikke lenger har symptomer etter én dag, kan du vente tilbake til jobb/barnehage/skole uten svar på test.

Se informasjon fra Folkehelseinstituttet her.

Prøvesvaret er klart i løpet av 1-4 dager, men vanligvis i løpet av 1 dag. Du vil motta varsel til din mobiltelefon eller e-postadresse om at svaret er klart på helsenorge.no. Svar på hurtigtest som er tatt ved kommunens teststasjon blir synlig samme dag.

Dersom du ikke har tilgang til å logge deg inn via helsenorge.no, kan du ta kontakt med fastlegen din for prøvesvar. Dersom du ikke har norsk personnummer vil du bli oppringt angående prøvesvar. Dersom du ennå ikke har opprettet en bruker i helsenorge.no, kan du gjøre det her.

Alle prøvesvar sjekkes uavhengig av helg og røde dager.