Hvem blir testet for koronavirus?

Alle som mistenker at de kan være smittet med koronavirus kan bli testet. Ring koronatelefonen på nummer 480 75 383 for å få mer informasjon. 

Hva om jeg har symptomer på akutt luftveisinfeksjon?

Dersom du har symptomer på akutt luftveisinfeksjon, bør du holde deg hjemme. Det gjelder også hvis du har lette symptomer som for eksempel forkjølelse eller vondt i halsen. 

  •  Du bør holde deg hjemme minst ett døgn etter at du er helt frisk. 
  • Vær nøye med hånd- og hostehygiene for å unngå å smitte andre du bor sammen med.

Hustandsmedlemmer kan leve som vanlig og trenger ikke å være i karantene. Vær obs på egne symptomer. Ved symptomer på luftveisinfeksjoner bør man holde seg hjemme til et døgn etter symptomfrihet. 

Helsepersonell kan gå på jobb som normalt selv om de har hustandsmedlemmer med luftveisinfeksjon som ikke er testet for koronavirus. 

Når må jeg i hjemmekarantene?

Du skal være i hjemmekarantene dersom du har vært i kontakt med personer som har fått påvist koronavirus, selv om du ikke har symptomer. 

Vær årvåken på utvikling av symptomer som hoste, halsbetennelse, tung pust eller feber. Dersom du er nærkontakt til en person med påvist koronavirus skal du ringe lege ved symptomutvikling. 

Finn flere reiseråd her

Grunnen til at man må i karantene er fordi man kan utgjøre en smitterisiko for andre. Det tar 10 dager før man kan si med sikkerhet at man ikke lenger utgjør en smitterisiko for andre.

Forskrift om karantene

Når skal jeg sette meg selv i isolasjon hjemme?

Du skal være i hjemmeisolering hvis:

  • du har fått påvist koronaviruset, men ikke har behov for å legges inn på sykehus
  • du har symptomer på luftveisinfeksjon og venter på svar på om du er smittet eller ikke

Hva er forskjellen på hjemmeisolasjon og hjemmekarantene?
Det kan du lese om her: Folkehelseinstituttet – råd og informasjon om koronaviruset

Jeg har vært forkjølet. Hvor lenge må jeg holde meg hjemme etter dette?
Alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon skal være hjemme helt til de har hatt minst ett døgn helt uten symptomer.

Sitter du i isolering eller karantene hjemme mens du utvikler symptomer på forkjølelse? Da gjelder egne regler for deg: Folkehelseinstituttet – råd for deg som sitter i hjemmekarantene eller hjemmeisolering

Kan viruset smitte med varer jeg handler i butikken?

Viruset smitter ved at vi tar på ting som andre har tatt på. Det er derfor viktig at vi er nøye med å vaske hendende før vi går inn i butikken, og etterpå. 
Viruset kan overleve på flater Det vi vet nå er: På plast og rustfritt stål kan det overleve i opptil tre døgn, på papp/papir i 24 timer. Viruset kan også henge i lufta opptil tre timer. Det er derfor viktig at vi ikke tar på varer vi ikke skal kjøpe og ellers følger hygieneråd. Vask hendende dine. Host/nys i et papir og kast det. Hvis du ikke har papir, host/nys i albuekroken og vask genseren.

Hvilke regler gjelder for sykmelding hvis jeg tror jeg er smittet?

Du har rett til sykmelding dersom en lege vurderer at du må holdes isolert fordi du kan være smittet av koronaviruset.
Dette gjelder også om legen ikke vet sikkert om du faktisk er smittebærer eller ikke.

Det omfatter i praksis personer som er satt i hjemmeisolering eller hjemmekarantene. NAV kan godta sykmelding uten personlig undersøkelse, det vil si at kontakt per telefon er tilstrekkelig.

Plakater og infomasjonsmateriell

Trenger du å informere kunder eller andre om smitte og forebyggende tiltak? Her finner du Helsedirektoratets informasjonsmateriell og plakater som kan lastes ned.

Utleie av saler - smittevernregler

KULTURHUSET ÅPNES FOR UTLEIE FRA OG MED UKE 43 2021.

 

Vi har egne retningslinjer for utleie av kommunestyresal og kultursal. 

  • Haller åpnes for tilnærmet normal drift fra uke 35, men alle må følge alminnelige smittevernregler (spriting av utstyr etter bruk, avstander, håndhygiene osv.). De forskjellige idrettene sine veiledere skal også følges.
  • Garderober kan brukes av skolen på dagtid, men på grunn av utfordringer med hyppig nok renhold holdes garderobene stengt på ettermiddag/kveld i 14 dager fremover. Hvis det ikke skjer vesentlige endringer med nye utbrudd vil garderobene bli åpnet om 14 dager.
  • Styrkerommet kan også åpnes under forutsetning av ev smittevernveileder kan følges. (Se råd fra FHI). Brukere må blant annet sprite apparater og manualer etter bruk.

Det gjøres oppmerksom på at idrettshallene kan bli stengt hvis smittesituasjonen endrer seg.

Les mer om Folkehelseinstituttets råd og veiledning om idrett og organiserte fritidsaktiviteter.

 

Nasjonale nettsider

Helsenorge.no

Siste oppdaterte informasjon finner du på nettsidene helsenorge.no. Her finner du fakta, råd og informasjon om symptomer, inkubasjonstid, behandling, reiser, arrangement og forebyggende tiltak. 
Finn informasjon på helsenorge.no  

Folkehelseinstituttes nettsider fhi.no

Siste oppdaterte informasjon finner du alltid på folkehelseinstituttets nettsider. Her finner du fakta, råd og informasjon om symptomer, inkubasjonstid, behandling, reiser, arrangement og forebyggende tiltak. 
Finn informasjon på fhi.no

Helsedirektoratets informasjonstelefon 815 55 015

Finner du ikke svar på spørsmålet ditt, kan du ringe Helsedirektoratets informasjonstelefon. Der får du svar på generelle spørsmål, som for eksempel i hvilke områder det foregår spredning og hvilke symptomer du skal være oppmerksom på. 
Ring Helsedirektoratets informasjonstelefon 815 55 015